Mister du omsætning pga. din skumle web-adresse?

Hvis dine mørklægningsgardiner altid er trukket for og du bor i et nabolag, hvor der mangler gadelys på stierne rundt om dig, har du sværere end gennemsnittet ved at invitere gæster… Det ser simpelthen for skummelt ud.

Samme princip gør sig gældende på internettet.

Hvis webadresserne (URL’erne) for indholdet på din hjemmeside ikke afslører, hvad man kan forvente at se, virker det i bedste fald forvirrende og i værste fald lyssky – og det påvirker både brugerne og Google.

Som tommelfingerregel skal du nemlig gå ud fra, at Google læser ordene i din URL ligesom mennesker.

Har du ”skumle” URL’er, går du derfor glip af:

 • Bedre brugeroplevelse pga. forventningsafstemning
 • Bedre konverteringsrate pga. positiv brugeroplevelse
 • Øget omtale og delingsvillighed af URL’er
 • Nemmere PR
 • Øget synlighed i søgemaskinerne

Fra skummel til pretty url

Lad os sige, at jeg forhandler vin, hvilken type web-adresse vil du selv foretrække at klikke på?

 • A) mitwebsite.dk/cat/3/?cy=4&typ=D6
 • B) mitwebsite.dk/roedvin/frankrig

Eksempel A er nemmere at kode, da systemet blot tager de id’er, der allerede leveres fra produktdatabasen… MEN den giver ingen værdi til brugeren eller søgemaskinerne.

En web-adresse skal være nem at forstå for brugerne – og hvis den er nem for brugerne, er den det også for Google.

Adressen i eksempel B er læsbar og nem at afkode: den er tilstrækkeligt kort til, at du hurtigt kan scanne den samt læsbar, så du kan danne dig en forventning om, hvad den rummer. Kort sagt: Den er pæn.

Derfor omtales den type web-adresser også som ”pretty URL’s”.

De fire krav, der kendetegner en ”pretty URL” er dermed:

 • at der ikke indgår tilfældige tal og bogstaver
 • at der står læsbar tekst, der forventningsafstemmer indholdet med brugeren
 • at det ikke er for langt
 • at det ikke er for kort

Hvad er gevinsten?

Nu vil du som økonomisk bevidst nok spørge: Hvis jeg vælger løsning B, som er sværere at kode end A, så bliver den vel dyrere? Hvad vinder jeg så?

Lad os bryde svaret op i to dele:

 • Hvad skal jeg betale for en ”pretty URL”-løsning?
 • Hvad vinder jeg ved pretty URL’s?

Jeg vil dog i besvarelsen vende om på rækkefølgen, så du først forstår, hvad pretty URL’s er og hvordan de leverer værdi til dig. Med den rækkefølge håber jeg, at det bliver tydeligt, hvorvidt du allerede har pretty URL’s og hvis ikke, hvad du så skal forvente i forhold til omkostning.

Hvad vinder jeg ved at bruge pretty URL’s?

Med en URL opbygning som f.eks. www.mitwebsite/[valgt kategori]/[valgt land]/[produkt navn] vil keyword hints bidrage til en korrekt forventningsafstemning hos brugeren og de samme hints fungerer som keywords til Google og dermed kan vi inkludere flere relevante signaler til Google i URL’en.

Kort sagt, er det nemmere for brugeren at danne sig en forventning til, hvad han/hun lander på, hvis URL’en hedder:

mitwebsite.dk/hvidvin/frankrig/puligny-montrachet-2020

Hold ovenstående URL op mod andre varianter, der hver især bryder med ét af de 4 punkter, der kendetegner en pretty URL:

 • mitwebsite.dk/hvidvin/frankrig/?prodid=563&var=2020 [Der indgår tilfældige tal/bogstaver]
 • mitwebsite.dk/?name=puligny-montrachet&year=2020 [For svær at læse]
 • mitwebsite.dk/?prodid=563&var=2020 [Kort – men ingen læsbar tekst]
 • mitwebsite.dk/type/hvidvin/land/frankrig/omraade/bourgogne/aarstal/2020/navn/puligny-montrachet [For lang og dermed for svær at afkode]
 • mitwebsite.dk/puligny-montrachet-2020 [For kort – siger ikke nok]

Forventningsafstemningen, der ligger i URL’en er reelt set en disciplin under konverteringsoptimering, hvor formålet er at få flere brugere til at blive kunder. Desto bedre forventningsafstemning, jo mere sandsynligt er det, at brugerne bliver til kunder.

Hvis en vin f.eks. både produceres i en rød og i en hvid udgave, er det godt at kunne se ud af URL’en, om man er på vej ind på rødvinen eller hvidvinen. Her tænker vi ikke kun på hvordan URL’en ser ud i Google, men også på, hvordan URL’en ser ud, hvis den bliver delt på andre hjemmesider eller bliver sendt som et link i en mail.

Gevinsten høstes i to lejre – hos brugerne og hos søgemaskinerne

Hos brugerne er du sikret en korrekt forventningsafstemning, når han/hun klikker på URL’en og lander på siden. Hvis URL’en er pretty, vil brugeren lande på siden og (typisk ubevidst) konstatere, at URL’en var korrekt. Det skaber mindst gnidning i brugeroplevelsen og risikoen for frafald er meget lav.

Hvis URL’en derimod er ”skummel”, vil brugeren lande på siden fyldt med tvivl og forsvarsværkerne på plads. Ergo er der stor risiko for frafald, fordi alt bliver anskuet med et ekstra kritisk blik.

Forestil dig så, at din virksomhed udarbejder en genial artikel og gerne vil lave PR på den. Du pitcher den til en masse journalister, hvor du linker til en ressource på din hjemmeside. Tror du journalisten er mere tilbøjelig til at klikke på en ”skummel” URL eller en ”pretty URL”, hvor forventningsafstemningen er klar fra start?

Samme forventningsafstemning, som brugerne nyder godt af, kan søgemaskinerne også benytte. Søgemaskinerne kigger bl.a. på ordene i URL’en for (ligesom brugerne) at danne sig et indtryk af, hvad en side handler om.

I tilfældet med www.mitwebsite.dk/roedvin/frankrig/puligny-montrachet-2020, vil søgemaskinerne kunne udtrække følgende ord for indholdet:

 1. Roedvin
 2. Frankrig
 3. Puligny
 4. Montrachet
 5. 2020

Prøv så engang at tænke over hvad der sker, hvis denne URL bliver delt på 10 websites. Dvs. du har 10 websites, som via link alle peger på din hjemmeside med ordene ”roedvin”, ”frankrig”, ”puligny”, ”montrachet” og ”2020”.

Det du vinder, er derfor:

 • Bedre brugeroplevelse pga. forventningsafstemning
 • Bedre konverteringsrate pga. positiv brugeroplevelse
 • Øget omtale og delingsvillighed af URL’er
 • Nemmere PR
 • Øget synlighed i søgemaskinerne på de termer, der indgår i URL

Hvad skal jeg så betale for pretty URL’s?

Svaret her afhænger ofte af, hvorvidt du skal have udarbejdet en ny hjemmeside eller om du ønsker en justering til dine URL’er på din virksomheds nuværende hjemmeside.

Hvad koster pretty URL’s for en ny hjemmeside?

Heldigvis har rigtigt mange CMS-leverandører opdaget, at SEO og pretty URL’s er vigtige og har derfor bygget pretty URL’s ind i standardskabeloner.

Hvis standardskabelonen hos en CMS-leverandør overholder alle fire krav for at leve op til at benytte reelle pretty URL’s, vil det være et særsyn, at du eksplicit skal finansiere udviklingen af pretty URL’s, da standardskabeloner normalt er en del af grundprisen for et nyt website.

Du vil derfor normalt ikke skulle betale for udvikling af pretty URL’s, da det typisk er en del af grundpakken i en ny hjemmeside – men husk at få det tjekket! OG tjek også om det du kalder pretty URL’s også er det, som din leverandør kalder for pretty URL’s!

I tilfælde hvor man har valgt at bygge sit eget CMS fra bunden eller har valgt et CMS, som kun har ét eller meget få webbureauer, som leverandører, kan man risikere, at de ikke er nået dertil i processen med at optimere deres flow. I det tilfælde vil du kunne ende med at skulle finansiere, at de bygger pretty URL’s ind i løsningen… Vælger du derfor et sådant ”sjældent” CMS, skal du være klar over, at denne type udviklingsomkostninger vil kunne opstå.

Skal du ikke have en ny hjemmeside, men blot ønsker at tilrette dine URL’er, kommer du nok til at skulle finansiere ændringen.

Hvad koster pretty URL’s, hvis jeg ønsker at slå det til på min nuværende hjemmeside?

Hvis de URL’er, din hjemmeside i dag benytter, ikke lever til de fire krav for at kunne kaldes for ”pretty URL’s”, skal der foretages en justering. Hvor omfattende afhænger meget af typen af system.

Typisk er det relativt nemt at ændre i de mindre open source systemer som f.eks. WordPress, mens den slags ændringer i de større og proprietære/ejede systemer nemt kan kræve flere ressourcer.

Oftest er der dog penge at spare ved at sikre, at den slags ændringer er tænkt ind fra start, når et nyt site skal udvikles. Jeg vil derfor anbefale, at før du overhovedet vælger en CMS-leverandør, at du får kontaktet din SEO-sparringspartner, så du kan få lavet en SEO kravspecifikation. Når du har din egen kravspecifikation og kombinerer den med din SEO kravspecifikation, vil du være rustet til at vælge det system, der giver dig mest værdi for pengene – og det vil være udslagsgivende for, hvilke leverandører der er relevante.

Har du brug for hjælp til at udarbejde en SEO kravspecifikation eller savner du input fra en teknisk stærk SEO-sparringspartner, er du altid velkommen til at kontakte Resolution.