Seneste nyt fra Dansk e-handelsanalyse

I den forgangne uge offentliggjorde FDIH (Foreningen for Dansk Internethandel) deres kvartalsrapport omkring dansk e-handel for 1. kvartal 2013. Analysen indeholder nogle gennemgående emner, og denne gang er der to særlige temaer omkring dels returnering af varer købt online og dels omkring indkøbsadfærd på tværs af webshops og de fysiske butikker.

Jeg synes der er særligt tre ting, som er værd at bemærke i den seneste kvartalsrapport fra FDIH, nemlig omkring forbrugernes tillid til webshops med fysiske butikker, de mest populære internetbutikker og e-handel over grænserne.

Større tillid til webshops med fysiske butikker

I analysen er der denne gang et særligt tema omkring forbrugernes indkøbsadfærd på tværs af webshops og de fysiske butikker. Således er der fokus på de såkaldte ‘ROPO’-effekter (undersøger varerne på nettet inden man handler i fysisk butik) og ‘Showrooming’-effekter (undersøger varerne i fysisk butik inden man handler på nettet). Her er der ikke de store overraskelser, men analysen dokumenterer, at der er betydelige krydseffekter på tværs af nettet og de fysiske butikker.

Hvad der tilgengæld er interessant er spørgsmålet om, forbrugerne har større tillid til netbutikker, der også har en fysisk butik. Her svarer 42%, at de har større tillid til en netbutik, hvis den samtidig har en fysisk butik. Det tal er ganske overraskende hele 59% blandt de unge under 25 år.

Den større tillid blandt 4 ud af 10 danskere hænger godt sammen med den succes, som vi oplever, at virksomheder med multikanal distribution har i forhold til e-handel. Men det er overraskende, at den tillid er større blandt de yngre forbrugere.

Zalando er kvartalets højdespringer

Hvis man kigger på listen over de mest populære internetbutikker (målt som i hvilken netbutik de e-handlende handlede sidst), så er der også her en ganske stor overraskelse. Netbutikkerne med både en høj popularitet og samtidig en stor tilvækst i forhold til samme kvartal sidste år er cdon.com, amazon, ebay og ikke mindst Zalando. Zalando er ny på listen og er nu strøget ind på listen som den næstmest populære butik i Danmark. Det er ganske imponerende.

Stigende e-handel uden for Danmarks grænser

Endelig vil jeg gerne fremhæve, at e-handlen udenfor Danmarks grænser er steget. Sammenligner man med samme kvartal sidste år, er andelen af handler, der foregår i Danmark, faldet fra 74% til 70%, og det bliver interessant at se, om dette er en vedholdende tendens i næste kvartalsrapport fra Dansk e-handelsanalyse.

 

0 svar

Skriv en kommentar

Deltag i diskutionen
Udfyld formularen nedenfor

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *