Google Trends: Din finger på pulsen under COVID-19

Corona-krisen er en sjældent omskiftelig tid, hvor dagen i dag ofte ikke ligner dagen i går. De gradvise nedlukninger af samfundet har således vendt op og ned på den hverdag, og det arbejdsliv, som vi kender. Som annoncør gælder det derfor også om at holde fingeren direkte på pulsen, så man kan navigere effektivt i den meget omskiftelige virkelighed.

For mange annoncører taler de daglige salgstal ofte deres eget sprog, men som annoncør har man også behov for at kunne kigge udover egen forretning, forstå omverdenen og forudsige udviklingen. Et godt værktøj til dette i en omskiftelig virkelighed kan være Google Trends. Hvis du ikke allerede er superbruger af værktøjet, så kan du læse med her, og for alle er der udvalgte eksempler på de massive skift, der er sket i vores aktive søgeadfærd over de seneste 30 dage.

Google Trends når du skal forstå pludselige skift

Med Google Trends ‘Explore’ (se nedenstående billede) kan du følge udviklingen over tid i vores søgninger på Google. Det være sig på tværs af søgeord, perioder og lande. Værktøjet giver også mulighed for at dykke mere ned i eksempelvis søgninger på YouTube og indenfor Shopping på Google.

Lige nu er det ud fra et samfundsperspektiv naturligvis særligt interessant at følge interessen for Corona-virus eller COVID-19, og det har Google naturligvis lavet et særligt kig på (se nedenstående billede). Som det fremgår, er interessen for virussen uhørt høj i forhold til det, der normalt optager os, og håndsprit er blevet det nye guld.

https://trends.google.com/trends/story/DE_cu_bwQC6XABAAAdbM_en

Når hverdagen vendes helt på hovedet

Den nye virkelighed i de danske hjem kommer tydeligt til udtryk i vores søgemønstre. Her har vi listet et par udvalgte eksempler på de søgninger, som afspejler den nye hverdag.

Køb af dagligvarer online har som alle ved haft en stor vækst siden Statsminister Mette Frederiksen opfordrede os alle til at handle online. Det ses tydeligt i udviklingen i søgninger (se nedenstående billede), men det er også tydeligt, at den massive interesse nu er ved klinge lidt af.

https://trends.google.com/trends/explore?date=today%201-m&geo=DK&q=dagligvarer,nemlig

Nemlig.com har meldt om en vækst i forretningen på mere end 50%, men søgeinteressen har været mere end ti-doblet i forbindelse med nedlukningen af Danmark, og det vidner desværre om, at online dagligvarebutikkerne på grund af begrænset kapacitet ikke har kunnet omsætte den massive interesse til forretning. Derfor klinger interessen nu også af i befolkningen, selvom behovet måske stadig er der.

De lukkede restauranter har samtidig øget interessen for take-away og eksempelvis Just-Eat. Her er interessen mere end fordoblet de seneste 30 dage. Når det i de enkelte husstande ikke handler om mad, så handler det i høj grad om at bruge tiden på gør-det-selv arbejde. Således har gør-det-selv butikkerne oplevet en næsten tre-dobling i søgeinteressen, og særligt Jem & Fix ser ud til at have lukreret på de mange danskere der er hjemme under nedlukningen (se nedenstående billede).

https://trends.google.com/trends/explore?date=today%201-m&geo=DK&q=silvan,jem%20og%20fix,bauhaus

Når arbejdsdagen og skoledagen også vendes på hovedet

Det er ikke kun hverdagen, der har ændret sig. Arbejdet foregår nu for rigtig mange danskere fra hjemmekontoret, og interessen for videomøder er eksploderet (se nedenstående billede). Med den daglige IT-support på lidt længere afstand end normalt, så har mange således søgt efter hjælp til særligt Microsoft Teams, men Zoom har også vist sig som en overraskende vigtig aktør på markedet for videomøder. Skype har til gengæld helt tabt kampen om videomøderne, og er ikke en betydende aktør længere.

https://trends.google.com/trends/explore?date=today%201-m&geo=DK&q=videokonference,zoom,teams,skype

Hjemmekontoret er også blevet til hjemmeskolen for børnene, og her griber forældrene efter hjælp på blandt andet YouTube. Børnene er i forvejen daglige brugere af platformen, og for flere af dem sker den daglige undervisning nu også her. Søgninger på YouTube viser således, at Sofaskolen har haft en eksplosiv søgeinteresse siden Danmark lukkede ned.

https://trends.google.com/trends/explore?date=today%201-m&geo=DK&gprop=youtube&q=sofaskolen

Brug Google Trends i dit daglige marketingarbejde (også under COVID-19)

Google Trends er et rigtig godt værktøj for annoncører til at navigere i de mange skift, der løbende sker i forbrugernes interesser og vaner. Det gælder generelt og naturligvis særligt i omskiftelige tider som nu.

Mulighederne er mange og med udgangspunkt i din virksomheds egen kategori, vil du helt givet kunne finde nye indsigter set over 30 dage som ovenfor, men også over eksempelvis de sidste 7 dage eller 24 timer. Værktøjet giver dig ganske vist ikke alle svar, og søgningerne er indekserede, men det er en rigtig god finger på pulsen. Så skynd dig at tage pulsen, inden du opdager effekten af et skift i dine daglige salgstal.