iOS 14.5 — hvad har vi lært de første to uger?

Den længe ventede Apple iOS 14.5-opdatering blev rullet ud mandag den 26. april. Den opdatering omfattede som bekendt ATT (App Tracking Transparency), der kræver, at alle brugere giver eksplicit samtykke til hver eneste app ift. at kunne anvende Apples Identifier for Advertisers (IDFA), og for at kunne samkøre brugerdata fra tredjeparts kilder.

I Resolution — og industrien i almindelighed — har vi i perioden op til opdateringen til Apple iOS 14.5 spekuleret i, hvilke konsekvenser denne vil have for hele det appbaserede annonceøkosystem, og spørgsmålet er nu, om vi allerede her 1–2 uger efter lanceringen begynder at se nogle mønstre. Det kigger vi nærmere på i indlægget. Du kan til baggrund desuden læse nogle af de tidligere indlæg her og her.

Brugers opdatering til iOS 14.5 er kommet langsomt fra start

Ved tidligere Apple iOS 14-udgivelser har vi set, at andelen af brugere, som har opdateret inden for de første par uger, typisk varierer ganske meget — mellem 5% til 35% af brugerne. Ifølge flere kilder er iOS 14.5-opdateringen i øjeblikket blevet aktiveret af omkring 8–11% af brugerne. Det er altså i den lavere ende.

På trods af den store variation indenfor de første dage og uger, så har man ved tidligere iOS-opdateringer typisk set en opdatering blandt mere end 30% af brugerne verden over inden for 30 dage, og vi må derfor også forvente, at der inden for de næste par uger vil være en kraftig vækst i opdateringerne.

Et stort antal apps har endnu ikke lanceret ATT-prompten

Som bekendt forudsætter brugen af IDFA og samkøring af data fremadrettet et aktivt samtykke fra brugeren i form af ATT-prompten. Ifølge AppsFlyer har kun 13% af udviklerne indtil videre implementeret ATT-prompten i deres app. Så de fleste apps, som brugere interagerer med, beder endnu ikke om deres tilladelse til at tracke.

Det kan skyldes, at apps venter med at aktivere ATT-prompten, indtil der er et sket betydeligt skift af brugere, som har opdateret til iOS 14.5. Implementeringen af ATT betyder, at apps risikerer en signifikant reduktion i IDFA’er på iOS-enheder under 14.5, hvilket er omkring 90% før iOS 14.5-opdateringen. Når ATT implementeres i en app, kan udviklerne dog fortsat vælge at differentiere imellem iOS versionerne, således at ATT prompten kun vises til de brugere der har iOS 14.5. For tidligere versioner vil IDFA derfor kunne hentes som sædvanligt.

Men den manglende aktivering skyldes måske mest af alt den mildest talt noget rodede udrulning af ATT frameworket fra Apple samt mangel på dokumentation og tydelige anbefalinger fra medierne. Det kombineret med at en app kun kan spørge en bruger om samtykke én gang, har gjort mange usikre, og derfor vælger at afvente best practice erfaringer fra andre virksomheder.

De første indikationer på samtykkeraterne er inkonsistente

Kochava, AppsFlyer og Flurry, der er er såkaldte mobile måleplatforme (mobile measurement platform), har alle offentliggjort deres første estimater på ATT-samtykkeraterne.

De estimater varierer ganske markant. Kochava rapporterer en meget høj samtykkerate på 45%. Til gengæld rapporterer Flurry meget lavere samtykkerater på kun 12% i verden og blot 4% USA ved opdatering til og med den 6. maj.

Forskellene mellem de tre mobile måleplatforme må først og fremmest kunne tilskrives, at de hver især måler samtykkeraterne for meget forskellige typer af apps samt selve implementeringen af ATT-prompten. Som vist ovenfor tester Facebook og flere andre f.eks. de såkaldte pre-prompts, der screener og informerer brugerne før ATT-prompten vises.

Det må for disse platforme, og for opdateringerne i almindelighed, gælde, at det må begynde at normalisere sig inden for de nærmeste uger og måneder. Det er jo det springende punkt for brugen af IDFA -data, så vi følger alle naturligvis med stor spænding udviklingen generelt og for den enkelte app.

Skift i annonceringen fra iOS til Android-enheder

Som tidligere beskrevet her på bloggen, har vi en forventning om, at iOS 14.5 opdateringen kan medføre en omallokering af annonceinvesteringerne fra iOS-enheder til Android-enheder.

Det giver de første resultater også indikationer på er ved at ske. Således rapporterer Appsflyer en stigning på 11% i annonceinvesteringerne på Android-enheder siden lanceringen af ATT den 26. april. Dette skift mod Android kan der være en række årsager til, som alle er forbundet med iOS 14.5-opdateringen.

For det første kan annoncører vælge at omallokere sine mediainvesteringer til fordel for Android-enheder med henblik på at kunne bevare muligheden for at optimere med brug af mobile ID’er. Google har ikke lavet det samme skift som Apple, hvilket altså kan være medvirkende.

For det andet kan det også være en mere midlertidig forskydning af investeringerne på grund af, at annoncører endnu ikke har en opdateret SDK og/eller en ATT-prompt, som kræves for at kunne anvende SKAdnetwork (Apples nye måling til brugere der ikke samtykker).

Vi følger udviklingen tæt de kommende uger

Vi vil i den kommende tid naturligvis følge udviklingen tæt i forhold til brugernes og virksomhedernes generelle tilpasninger til iOS 14.5 opdateringen og holde dig opdateret. Herunder omkring konsekvenserne i forhold til annonceringen og særligt i forhold til Facebook, som alt andet lige vil blive ramt hårdest.

Har du i mellemtiden behov for at diskutere iOS 14.5 opdateringerne og konsekvenserne for din virksomhed, så er du naturligvis velkommen til at række ud til din daglige kontakt hos Resolution.